Glas-in-loodraam Peter van der Velden onthuld

18 september 2024

Op dinsdag 17 september, aansluitend aan de bijzondere vergadering waarin de raad afscheid neemt van burgemeester Peter van der Velden, is zijn glas-in-loodraam onthuld. Het burgemeestersraam – traditioneel het geschenk van de gemeenteraad aan een burgemeester die afscheid neemt – is te vinden in de gang naast de raadzaal.

Het raam van Van der Velden is ontworpen door Ankie Stoutjesdijk 

De Leidse kunstenaar Ankie Stoutjesdijk ontwierp al het raam voor Henri Lenferink en mocht nu ook het raam voor Peter van der Velden ontwerpen. Daarbij moest het ontwerp aansluiten bij het raam van waarnemend burgemeester Wolter Lemstra. Stoutjesdijk heeft uitgebreid gesproken met Van der Velden en met mensen die nauw met hem hebben samengewerkt. Het is een portret en profile, met aandacht voor de persoon en zijn achtergrond. Van der Velden is afgebeeld in pak. “Daar kan je hem in uittekenen.” “Een burgemeester ziet alle schakeringen in de samenleving, het licht en het donker,” zegt hij zelf. Die dualiteit heeft Stoutjesdijk verbeeld in nachtblauw en zonnig geel. En in het contrast tussen het gladde en ruwe oppervlak. “Het licht hangt aan Van der Velden. Collega’s roemen zijn warmte. Hij is verwelkomend, open, geïnteresseerd, toegankelijk.” Verder koos ze voor de beweging, die zowel zijn muziek als het ambt teweegbrengt, opgeroepen door cirkels, fragmenten om zijn oog voor iedereen in de stad weer te geven. Het glas-in-loodraam is, net als het raam van Lenferink, vervaardigd door glazenier Rianne Willemsen. 

De burgemeestersramen in het Stadhuis 

Na de herbouw van het Stadhuis zijn de burgermeesters van de stad vereeuwigd in een glas-in-loodraam. De 30 burgemeestersramen aan de Vismarktzijde vormen een geheel. Vanaf 1946 worden de burgemeestersramen geplaatst in de gang naast de raadzaal. Het raam van Lenferink hangt  prominent tegenover een van de deuren van de Raadzaal. Lemstra’s raam hangt links van Lenferink. Het raam van Van der Velden is – in chronologische volgorde – aan de rechterzijde geplaatst. 

Foto Marc de Haan