Inspreken bij raadscommissies
Alle inwoners van Leiden kunnen inspreken bij commissievergaderingen. Maar ook anderen die een belang hebben bij het onderwerp dat besproken wordt, bijvoorbeeld iemand met een bedrijf in Leiden. Door in te spreken kun je de gemeenteraad vertellen wat je van een plan vindt, of dat het plan moet worden aangepast. De gemeenteraad is benieuwd naar de ideeën van inwoners en belanghebbenden.
Hoe kan ik mij aanmelden?
Wil je inspreken bij een commissievergadering? Meld je dan aan via het aanmeldformulier. Op het formulier kun je aangeven tijdens welke vergadering je wilt inspreken, over welk onderwerp en op welke manier. Nadat je je hebt aangemeld ontvang je een e-mail van de griffie met verdere informatie en instructies.
De deadline voor het aanmelden is uiterlijk 12:00 uur de dag vóór de dag van de commissievergadering.
Over welke onderwerpen kan ik inspreken?
Je kunt inspreken over:
Een onderwerp dat op de agenda staat.
Let op! Sommige onderwerpen worden in twee vergaderingen besproken. Je kunt alleen inspreken wanneer het onderwerp voor de eerste keer op de agenda staat. Dit heet 'horen insprekers'. Tijdens de tweede vergadering bespreekt de commissie het onderwerp inhoudelijk en maakt daarbij gebruik van de informatie die bij het inspreken is verteld. Je kunt dan niet meer inspreken.
Een onderwerp dat niet op de agenda staat.
Je kunt ook inspreken wanneer jouw onderwerp niet op de agenda staat tijdens een vergadering. Wel moet het dan inhoudelijk bij de commissie horen. Je kunt dan inspreken tijdens het algemene agendapunt 'Burger aan het woord', dat bij elke vergadering op de agenda staat.
Op Parlaeus vind je de vergaderkalender met de onderwerpen die worden besproken bij de commissievergaderingen. Hier vind je ook de bijbehorende stukken. Wil je weten bij welke commissievergadering je het beste in kunt spreken? Neem dan contact op met de griffie.
Je kunt niet inspreken over:
- Een onderwerp waartegen een klachten-, bezwaar- of beroepsprocedure loopt, waardoor raadsleden niet vrijuit kunnen spreken.
- Een onderwerp dat pasgeleden al aan de orde is geweest (tenzij er nieuwe omstandigheden zijn).
- Een onderwerp waar de gemeente niet over gaat.
Wat moet ik weten voordat ik ga inspreken?
- Je mag maximaal 5 minuten inspreken. Gemiddeld is één A4-tje tekst ongeveer vijf minuten spreektijd. De voorzitter kan in bijzondere gevallen (bijvoorbeeld vanwege een volle agenda of veel insprekers) de maximale spreektijd inkorten naar 3 minuten. Insprekers krijgen dit vooraf te horen. Aanvullende informatie kan ook schriftelijk naar de commissie gestuurd worden.
- De voorzitter van de vergadering geeft jou het woord om in te spreken. Bij het inspreken spreek je de raadsleden aan, niet de burgemeester en wethouders. De raadsleden zijn namelijk degenen die in deze fase het besluit nemen over de plannen die op de agenda staan.
- De raadsleden luisteren naar jouw verhaal en kunnen daarover na de bijdrage vragen stellen.
- Als inspreker ben je te gast in de vergadering van de gemeenteraad. In de vergaderzaal gaan we respectvol en integer met elkaar om. Beledigingen en onterechte beschuldigingen worden niet geaccepteerd. Ook is het niet toegestaan om namen van ambtenaren te noemen.
- Alle commissievergaderingen zijn openbaar. Dit betekent dat jouw inspraakbijdrage ook openbaar is. De vergaderingen worden live uitgezonden en zijn achteraf terug te kijken via Parlaeus.
Wat gebeurt er met mijn inbreng?
De raadsleden luisteren naar jouw verhaal en stellen zo nodig nog verduidelijkende vragen. Wanneer zij een besluit nemen over een raadsvoorstel gebruiken zij daarbij alle stukken die het college heeft aangeleverd, alle brieven die zij over dit onderwerp hebben ontvangen, en de inbreng van alle Leidenaren die zij hierover hebben gesproken en die hebben ingesproken. Zo help je met jouw inspraakbijdrage de raadsleden om een goed afgewogen besluit te nemen.
We adviseren jou om jouw spreektekst en eventuele aanvullende informatie schriftelijk aan te leveren bij de griffie. De griffie zorgt er dan voor dat uw inspraak voor de commissieleden beschikbaar is.
Heb je vragen of heb je hulp nodig bij het aanmelden?
Neem dan contact op met de griffie.