De raad is het hoogste orgaan van de gemeente en neemt alle belangrijke beslissingen over de ontwikkelingen die de gemeente doormaakt en daarmee ook over de toekomst van de stad. De raad neemt besluiten over veel verschillende onderwerpen zoals het aanzien van de stad, de aanleg van woonwijken of nieuwe bedrijventerreinen. Maar ook over de totstandkoming van allerlei voorzieningen zoals bijvoorbeeld hulp aan sociaal zwakkeren, afvalverwerking, buurtwerk en sportvoorzieningen. Ook stelt de raad de begroting en de jaarrekening van het college vast en de hoogte van de tarieven en belastingen. De raad maakt verordeningen (dat zijn een soort gemeentelijke wetten) en benoemt de wethouders.
Keuzes maken
Tussen al die verschillende onderwerpen moet de gemeenteraad soms keuzes maken; geeft de gemeente geld uit aan nieuwe fietspaden of aan een werkgelegenheidsproject voor langdurig werklozen? Raadsbesluiten moeten, zo goed als dat gaat, in het belang zijn van de stad als geheel en van alle mensen die in Leiden wonen. Zo hebben aanwezigen op een inspraakavond meestal een deelbelang voor ogen. Bijvoorbeeld een groep bewoners die zich verzet tegen een nieuwbouwproject bij hen in de buurt. Als die woningen in het belang zijn van een groot aantal woningzoekenden, is het aan de gemeenteraad om de individuele belangen af te wegen tegen het algemeen belang.
Drie hoofdtaken
Grofweg genomen heeft de gemeenteraad drie hoofdtaken:
1. Volksvertegenwoordigend: Inwoners vertegenwoordigen.
De raad vertegenwoordigt de inwoners van de stad. Door het onderhouden van contact met de inwoners van Leiden komen raadsleden te weten wat er speelt en leeft in de stad. Zo kunnen zij de belangen van burgers afwegen bij het nemen van besluiten. Iedere partij in de raad doet dit vanuit zijn eigen politieke visie.
2. Kaderstellend: Hoofdlijnen beleid bepalen
De gemeenteraad bepaalt de hoofdlijnen van het gemeentelijk beleid. De raad buigt zich over allerlei onderwerpen die voor de stad en/of inwoners van belang zijn. Plannen kunnen alleen doorgaan als een meerderheid van de raad het ermee eens is. Ook stelt de raad de gemeentebegroting vast.
3. Controlerend: Controleren dagelijks bestuur
De raad controleert het dagelijks bestuur; ofwel het college van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad controleert of het college van B&W het beleid goed uitvoert en hun dagelijkse bestuurstaken goed vervult.